Do góry

Desery Przepis na:

Rogale nie - marcińskie

Rogale nie - marcińskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3495

Dodano:

Odsłon: 15925

Alternatywa dla tradycyjnych poznańskich rogali pieczonych na święto św. Marcina. Nie mniej smaczne za to z sezonowej dyni i niebieskiego maku, który znaleźć możecie w każdym sklepie spożywczym.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe z dynią:
  • 4 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka puree z dyni (około 28 dag)
  • 1 duże jajko
  • 40 g masła
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie kilka kropel aromatu + łyżeczka spirytusu)
  • Nie - marcińskie nadzienie:
  • puszka masy makowej (około 85 dag, można przygotować własną i dodać ulubionych bakalii)
  • 1 łyżka mąki
  • 70 g mieszanki Słoneczne Pola (słonecznik, sezam, siemię lniane)
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek mieszanki Słoneczne Pola
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogale nie - marcińskie

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki, a następnie pokruszone drożdże i odstawiamy na kwadrans. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. 3 szklanki mąki przesiewamy, dodajemy sól, cukier, jajko, cynamon, ekstrakt, dynię a następnie zalewamy to wszystko mlekiem z drożdżami. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabiać, podsypujemy maka tak długo aż przestanie się kleić. Dolewamy stopniowo przestudzone masło i wyrabiamy raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

  2. Do masy makowej dodajemy mąkę oraz mieszankę Słoneczne Pola (ziarenka możemy uprzednio posiekać).Ciasto drożdżowe wałkujemy na blacie podsypanym mąką na kształt prostokąta.Wycinamy z niego nożem trójkąty takie jak na zdjęciu i smarujemy je masą makową (około 1 dużej, pełnej łyżki). Z tej porcji ciasta wychodzi około 20 rogali.Rogaliki zawijamy zaczynając od szerszego boku, ewentualny nadmiar masy wypływający z boku zdejmujemy. Ostawiamy rogal do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut.

  3. Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Lukrem polewamy przestudzone rogaliki i posypujemy posiekanymi ziarenkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń