Do góry

Desery Przepis na:

Rogale prawie marcińskie

Rogale prawie marcińskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10129

Dodano:

Odsłon: 12166

prawie, bo z ciasta drożdżowego, a nie półkruchego ale zaręczam, że nie odbiegają smakiem od oryginału, a według mnie są nawet lepsze :-) polecam

Składniki

  • Ciasto:
  • Kasia lub inna margaryna 2 kostki (50 dag)
  • jajko 4 duże
  • śmietana 12% 40 dag
  • drożdże 10 dag
  • cukier 4 czubate łyżki
  • mąka pszenna ok. 1kg
  • Nadzienie:
  • biały mak 30 dag
  • orzechy włoskie 10 dag
  • migdały 10 dag
  • masa marcepanowa 10 dag
  • cukier puder 1 szkl.
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 2 pełne łyżki
  • śmietana kwaśna 12 lub 18% 2 łyżki
  • biszkopty duże okrągłe 6 szt.
  • Lukier:
  • cukier puder 2 szkl.
  • gorąca woda 2-3 łyżki
  • dodatkowo drobno pokrojona migdały
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie rogali jest dosyć pracochłonne, więc "produkcję" można podzielić na 2 dni. Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 średniej wielkości rogali.
    W pierwszym dniu przygotowuję nadzienie. Mak, orzechy i migdały (bez skórki) należy zalać wrzątkiem i po 15 min. odcedzić. Wszystko zmielić dwukrotnie. Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną oraz przełożyć do masy makowej, dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczy i pokruszone biszkopty. Wszystko dokładnie wymieszać (jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy trochę więcej cukru pudru). Nadzienie odstawiamy na noc do lodówki.

    Kolejnego dnia przygotowuję ciasto i piekę rogale.
    Drożdże rozkruszamy do kubka, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuszczą. Margarynę należy utrzeć z jajkami, dodać śmietanę i rozpuszczone drożdże, dokładnie połączyć składniki. Do dużej miski lub na stolnicę wysypujemy cały 1kg mąki, na to wylewamy ciasto i zagniatamy do połączenia się składników. (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, tak aby swobodnie można było wałkować ale nie za dużo, żeby nie było za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka mniejszych cześci i każdą osobno wałkujemy w kształcie koła o grubości ok. 2-3 mm. Wykrawamy trójkąty, na których rozsmarowujemy masę makową (zostawiając przy kazdej krawędzi mały margines (ok. 0,5cm).

  2. Zwijamy rogale zaczynając od szerszego boku, do wierzchołka. Rogale przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy do zrumienienia w temp. 200 stopni ok. 15 min.

    Lukier: Cukier puder łączymy z gorącą wodą i rozcieramy aby powstała jednolita masa (gęstość regulujemy wodą lub cukrem p.). Smarujemy jeszcze ciepłe rogale i posypujemy szybko drobno pokrojonymi migdałami (lukier szybko wysycha). Czekamy do choćby lekkiego ostygnięcia i pałaszujemy :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 12 listopada 2014 dziękuję za miłe komentarze :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 09 listopada 2014 nie jadłam nigdy Świętomarcińskich,a od jakiegoś czasu myślę,żeby je zrobić,więc skorzystam z twojego przepisu.Narobiłaś mi ochoty Sereberko;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 09 listopada 2014 Po samych składnikach widać że rogaliczki będą pycha.Zdjęcie też mówi samo za siebie:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń