Desery Przepis na:
Rogale prawie marcińskie

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10237
Dodano: 09.11.2014
Odsłon: 12247
Składniki
- Ciasto:
- Kasia lub inna margaryna 2 kostki (50 dag)
- jajko 4 duże
- śmietana 12% 40 dag
- drożdże 10 dag
- cukier 4 czubate łyżki
- mąka pszenna ok. 1kg
- Nadzienie:
- biały mak 30 dag
- orzechy włoskie 10 dag
- migdały 10 dag
- masa marcepanowa 10 dag
- cukier puder 1 szkl.
- skórka kandyzowana pomarańczowa 2 pełne łyżki
- śmietana kwaśna 12 lub 18% 2 łyżki
- biszkopty duże okrągłe 6 szt.
- Lukier:
- cukier puder 2 szkl.
- gorąca woda 2-3 łyżki
- dodatkowo drobno pokrojona migdały
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotowanie rogali jest dosyć pracochłonne, więc "produkcję" można podzielić na 2 dni. Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 średniej wielkości rogali.
W pierwszym dniu przygotowuję nadzienie. Mak, orzechy i migdały (bez skórki) należy zalać wrzątkiem i po 15 min. odcedzić. Wszystko zmielić dwukrotnie. Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną oraz przełożyć do masy makowej, dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczy i pokruszone biszkopty. Wszystko dokładnie wymieszać (jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy trochę więcej cukru pudru). Nadzienie odstawiamy na noc do lodówki.
Kolejnego dnia przygotowuję ciasto i piekę rogale.
Drożdże rozkruszamy do kubka, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuszczą. Margarynę należy utrzeć z jajkami, dodać śmietanę i rozpuszczone drożdże, dokładnie połączyć składniki. Do dużej miski lub na stolnicę wysypujemy cały 1kg mąki, na to wylewamy ciasto i zagniatamy do połączenia się składników. (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, tak aby swobodnie można było wałkować ale nie za dużo, żeby nie było za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka mniejszych cześci i każdą osobno wałkujemy w kształcie koła o grubości ok. 2-3 mm. Wykrawamy trójkąty, na których rozsmarowujemy masę makową (zostawiając przy kazdej krawędzi mały margines (ok. 0,5cm). -
Zwijamy rogale zaczynając od szerszego boku, do wierzchołka. Rogale przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy do zrumienienia w temp. 200 stopni ok. 15 min.
Lukier: Cukier puder łączymy z gorącą wodą i rozcieramy aby powstała jednolita masa (gęstość regulujemy wodą lub cukrem p.). Smarujemy jeszcze ciepłe rogale i posypujemy szybko drobno pokrojonymi migdałami (lukier szybko wysycha). Czekamy do choćby lekkiego ostygnięcia i pałaszujemy :-)
Komentarze do przepisu (7)

sereberko80 12 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
dziękuję za miłe komentarze :-) pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 10 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Świetne rogale! :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 09 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
nie jadłam nigdy Świętomarcińskich,a od jakiegoś czasu myślę,żeby je zrobić,więc skorzystam z twojego przepisu.Narobiłaś mi ochoty Sereberko;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

anetaa26 09 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
pysznosci :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

lidka5x5 09 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Po samych składnikach widać że rogaliczki będą pycha.Zdjęcie też mówi samo za siebie:)))2 Kto głosował? | Odpowiedz

Jola73 09 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
pychota :)2 Kto głosował? | Odpowiedz