Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku i bakalii w polewie czekoladowej, posypane migdałami i orzechami.
maszynka do mielenia, nóż,
Masa makowa:
Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem.
Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, rozdrobnione orzechy, pokruszone migdały i skórki pomarańczowe, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Rogaliki:
Ciasto francuskie rozwijamy, nożem do pizzy wycinamy trójkąty o podstawie 11 cm. Na wycięte trójkąty układamy makową masę, wyrównujemy i zawijamy rogaliki.
Uformowane rogaliki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Rogaliki pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, do ładnego zarumienienia się rogalików.
Upieczone rogaliki studzimy, a w między czasie robimy polewę z czekolady. W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, do gotującej się śmietany dodajemy rozdrobione kawałki czekolady, już nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się gładkiej, gęstej polewy. Polewą polewamy rogaliki, pomagamy polewę rozprowadzać silikonowym pędzelkiem. Posmarowane polewą rogaliki posypujemy skruszonymi orzechami i migdałami.
Smacznego!!!
Ekspresowe rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku...
Odsłon: 1592
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 56
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51330
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 73
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 56
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51330
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 73
Składniki
Masa makowa: Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem.
Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, rozdrobnione orzechy, pokruszone migdały i skórki pomarańczowe, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Rogaliki: Ciasto francuskie rozwijamy, nożem do pizzy wycinamy trójkąty o podstawie 11 cm. Na wycięte trójkąty układamy makową masę, wyrównujemy i zawijamy rogaliki.
Uformowane rogaliki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Rogaliki pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, do ładnego zarumienienia się rogalików.
Upieczone rogaliki studzimy, a w między czasie robimy polewę z czekolady. W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, do gotującej się śmietany dodajemy rozdrobione kawałki czekolady, już nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się gładkiej, gęstej polewy. Polewą polewamy rogaliki, pomagamy polewę rozprowadzać silikonowym pędzelkiem. Posmarowane polewą rogaliki posypujemy skruszonymi orzechami i migdałami.
Smacznego!!!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z połówkami gruszek
Desery
Muffinki z jabłkami
Desery
Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
Desery
Muffinki o smaku cytrynowym z dzikimi jeżynami
Ciasto z połówkami gruszek
Proste do przygotowania i pyszne ciasto. Zawsze wychodzi i każdy jest w stani...
Odsłon: 29
Muffinki z jabłkami
Zachcianki ? Macie ochotę na coś słodkiego ? Przepyszne babeczki lepsze niż...
Odsłon: 54