Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie przypomina beztroskich chwil jak chrupiące rogaliki budyniowe, prosto z piekarnika. To słodka uczta, która rozpływa się w ustach, przenosząc nas wprost do dzieciństwa. Połączenie delikatnego ciasta kruchego z kremowym, budyniowym nadzieniem to niezawodne połączenie, które zachwyci każdego łasucha.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34592
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 351
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 86
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9141
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 34592
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 351
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 86
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 352
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9141
Składniki
Przygotuj ciasto. Śmietanę podgrzej w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna być delikatnie ciepła, ale nie gorąca. Wtedy dodaj do niej drożdże i cukier. Zamieszaj wszystko i odstaw, aby rozczyn zaczął pracować. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj sól, zimne masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn i zacznij energicznie łączyć wszystkie składniki. Uformuj kulę, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 90 minut.
W tym czasie zrób budyń. Odmierz połowę mleka i rozpuść w niej zawartość saszetek. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Zmniejsz moc palnika i dodawaj partiami rozpuszczony proszek budyniowy. Cały czas energicznie mieszaj aż masa zrobi się gęsta i jednolita. Odstaw do wystudzenia.
Po 90 minutach podziel ciasto na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko na okrąg. Podziel na równe trójkąty. Nałóż nadzienie na brzeg rogalika i zawiń dość ciasno. Układaj rogaliki budyniowe na blaszce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz partiami albo wszystkie jednocześnie przez około 20 minut. Przez ten czas powinny się delikatnie zarumienić z zewnątrz. Kiedy rogaliki ostygną, posyp je cukrem pudrem.