Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie przypomina beztroskich chwil jak chrupiące rogaliki budyniowe, prosto z piekarnika. To słodka uczta, która rozpływa się w ustach, przenosząc nas wprost do dzieciństwa. Połączenie delikatnego ciasta kruchego z kremowym, budyniowym nadzieniem to niezawodne połączenie, które zachwyci każdego łasucha.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1559
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 285
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1559
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 285
Składniki
Przygotuj ciasto. Śmietanę podgrzej w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna być delikatnie ciepła, ale nie gorąca. Wtedy dodaj do niej drożdże i cukier. Zamieszaj wszystko i odstaw, aby rozczyn zaczął pracować. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj sól, zimne masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn i zacznij energicznie łączyć wszystkie składniki. Uformuj kulę, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 90 minut.
W tym czasie zrób budyń. Odmierz połowę mleka i rozpuść w niej zawartość saszetek. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Zmniejsz moc palnika i dodawaj partiami rozpuszczony proszek budyniowy. Cały czas energicznie mieszaj aż masa zrobi się gęsta i jednolita. Odstaw do wystudzenia.
Po 90 minutach podziel ciasto na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko na okrąg. Podziel na równe trójkąty. Nałóż nadzienie na brzeg rogalika i zawiń dość ciasno. Układaj rogaliki budyniowe na blaszce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz partiami albo wszystkie jednocześnie przez około 20 minut. Przez ten czas powinny się delikatnie zarumienić z zewnątrz. Kiedy rogaliki ostygną, posyp je cukrem pudrem.