Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane ulubionym dżemem lub czekoladą - pycha! Rogaliki znikają w mig ;) Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1099
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20837
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1099
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20837
Składniki
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną podgrzanego mleka.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozkruszoną margarynę, zagniatając ciasto dodawać pozostałe składniki. W razie potrzeby podsypać mąką.
Przy wyrabianiu ciasta mleko ma być letnie, margaryna miękka. Wszystkie pozostałe składniki mają mięć temperaturę pokojową – jednakową.
Wyrobione ciasto przełożyć do gazy lub ścierki i zanurzyć w garnku z zimną wodą. Odczekać aż ciasto wypłynie – około 30 minut.
Ciasto podzielić na kawałki - u mnie wyszły 4 części. Każdą rozwałkować na koło i wykroić trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie. Ciasto zwijać i nadać mu kształt rożka. Ułożyć je na formie, poczekać aż wyrosną i upiec w 180 stopni około 20 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.