Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe babci Jasi

Rogaliki drożdżowe babci Jasi

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1860

Dodano:

Odsłon: 914

To jest przepis na wyjątkowe rogaliki drożdżowe, które nie wymagają zaczynu ani okresu wyrastania. Drożdże się ściera na tarce albo przeciera przez sito i wszystko się razem miesza i zagniata. A po upieczeniu rogaliki zyskują z każdym dniem, można powiedzieć, że nabierają szlachetności (pod warunkiem, że nie zjemy ich od razu po upieczeniu, bo są tak dobre...)

Składniki

  • - 2,5 szklanki mąki pszennej
  • - 250 g miękkiej margaryny (lub masła)
  • - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • - 30 g drożdży świeżych
  • - 1 paczka cukru waniliowego
  • - 1 łyżka cukru
  • - 300 g marmolady
  • - 3 łyżeczki cukru pudru do posypania
  • - 1 całe jajko
  • - 1 żółtko
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę sypiemy na blat, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól, układamy kawałki miękkiej margaryny, gdzieś w środek wbijamy jedno całe jajko i żółtko, dodajemy 3 łyżki śmietany i na to wszystko drożdże przecieramy przez sito lub na tarce o drobnych oczkach. A następnie wszystko siekamy nożem do połączenia składników i zagniatamy ciasto, podsypując mąką, gdyby za bardzo się kleiło.

  2. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 2 godziny.

  3. Po dwóch godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki i na dobrze omączonym blacie rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt, w miarę cienko. Następnie dzielimy je wzdłuż na cztery pasy, które potem dzielimy na małe trójkąty. Na szerszej części nakładamy łyżeczką marmoladę.

  4. Zawijamy rogalik zaczynając od szerszej części, a boki zawijamy do środka. Staramy się by rogaliki były małe. W piecu urosną dwa razy.

  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15 minut z termoobiegiem. Rogalików nie trzeba pozostawiać do wyrastania ani niczym ich smarować przed pieczeniem.

  6. Po upieczeniu, jeszcze gorące sypiemy cukrem pudrem. Są przepyszne.
    Ogromnie polecam.
    Smacznego :-)


    P.S.
    Podane proporcje wystarczają na dwie blachy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia 2017 Babcine przepisy zawsze na czasie :)
Pyszne rogaliki, moja też podobne robiła :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń