Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z masą makową (bez wyrastania)

Rogaliki drożdżowe z masą makową (bez wyrastania)

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2729

Dodano:

Odsłon: 1969

Jedno z niewielu ciast drożdżowych, które nie musi wyrastać.Robi się je szybko a nadziewać można cząstkami jabłka, brzoskwinią czy twardą marmoladą.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 200 g zmielonego maku (do kupienia w Lidlu)
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki siekanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki cukru + 1 łyżka do ubitych białek
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 4 białka
  • Dodatkowo:
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną.
    Mąkę z solą przesiać na blat, dodać masło, żółtka, śmietanę i drożdże.
    Siekać nożem. Zarobić gładkie ciasto.
    Pociąć na cztery równe części. Każdą rozwałkować na kształt koła a następnie pociąć w "trójkąty". Na szerszy koniec kłaść farsz i zwijać rogaliki.

  2. Mak zalać gorącym mlekiem tak, by był przykryty. Odstawić do napęcznienia.
    Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mak, orzechy, migdały, aromat i skórkę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i łyżki cukru oraz tartą bułkę.

  3. Uformowane rogaliki zanurzać w jajkach i cukrze.
    Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń