Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13826

Dodano:

Odsłon: 14430

Rogaliki krucho drożdżowe

Składniki

  • Mąka 250 g Drożdże 20 g Masło 100 g Jajko Śmietana łyżka Cukier łyżka Sól szczypta Nadzienie: czekolada, marmolada, jabł
  • Drożdże 20 g
  • Masło 100 g
  • Jajko
  • Śmietana łyżka
  • Cukier łyżka
  • Sól szczypta
  • Nadzienie: czekolada, marmolada, jabłka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki krucho drożdżowe

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem, rozgniatamy widelcem i odstawiamy do momentu rozpuszczenia się drożdży.


    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, sól, jajko, masło i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy. Gdy składniki się połączą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.


    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy mąką i każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane kawałki podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć kostkę czekolady, marmoladę lub np. kawałek jabłka. Zawinąć na kształt rogalika.


    Gotowe odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok 15 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń