Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki z różaną marmoladą, które towarzyszą nam w czasie niedzielnych gier w planszówki. Pasują dobrze zarówno do śniadania, jak i na deser.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Rozpuścić kostkę margaryny, pozostawić do ostygnięcia. W osobnym garnku podgrzać do letniej temperatury mleko, dodać łyżkę cukru. Rozkruszyć i rozpuścić drożdże. Odstawić na 5 minut. Obserwujemy jak drożdże rosną.
Przystępujemy do zrobienia ciasta. Do miski wlewamy ostudzoną margarynę. Wsypujemy pół kilo mąki i mleko z drożdżami. Dodajemy dwa jajka i wszystkie składniki mieszamy ręką. Nie zagniatamy jak ciasto, tylko tak mieszamy. Utworzy się nam ciasto w jednolitej masie. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut. Po upływie 20 minut wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
Dzielimy ciasto na pięć części. Blat podsypujemy mąką. Każdą część musimy rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt dajemy marmoladę i zwijamy rogaliczki. U mnie na jednej blaszce mieści się 20 rogaliczków. Z tych składników powstaje 40 rogaliczków.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni - bez termooobiegu. Upieczone rumiane rogaliczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)