Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki naszej mamy

Rogaliki naszej mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 152

Dodano:

Odsłon: 3501

Pyszne rogaliki z różaną marmoladą, które towarzyszą nam w czasie niedzielnych gier w planszówki. Pasują dobrze zarówno do śniadania, jak i na deser.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki naszej mamy

Przygotowanie

  1. Rozpuścić kostkę margaryny, pozostawić do ostygnięcia. W osobnym garnku podgrzać do letniej temperatury mleko, dodać łyżkę cukru.
    Rozkruszyć i rozpuścić drożdże.

    Odstawić na 5 minut.
    Obserwujemy jak drożdże rosną.

  2. Przystępujemy do zrobienia ciasta.
    Do miski wlewamy ostudzoną margarynę. Wsypujemy pół kilo mąki i mleko z drożdżami. Dodajemy dwa jajka i wszystkie składniki mieszamy ręką. Nie zagniatamy jak ciasto, tylko tak mieszamy. Utworzy się nam ciasto w jednolitej masie.

    Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut. Po upływie 20 minut wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.

  3. Dzielimy ciasto na pięć części. Blat podsypujemy mąką.
    Każdą część musimy rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
    Na każdy trójkąt dajemy marmoladę i zwijamy rogaliczki.
    U mnie na jednej blaszce mieści się 20 rogaliczków.
    Z tych składników powstaje 40 rogaliczków.

  4. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni - bez termooobiegu.
    Upieczone rumiane rogaliczki posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń