Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki s

Rogaliki s

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 3278

Dodano:

Odsłon: 328

Rogaliki serowe oprócz tego że pysznie smakują, to również pięknie wyglądają i są idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień jak i od święta. Ich zrobienie to również fajny pomysł na wspólne spędzenie czasu w kuchni z dziećmi.e

Składniki

  • ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 2 płaskie łyżki cukru zwykłego
  • 125g białego sera
  • 125g masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • dżem z czereśni
  • cukier puder do oprószenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki s

Przygotowanie

  1. Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypałam cukier zwykły i cukier waniliowy. Wkroiłam zimne masło. Dodałam śmietanę i biały ser. Użyłam sera chudego w kostce, który jest tak jakby trochę zmielony. Nie jest suchy i ziarnisty jak tradycyjny twaróg. Taki zwykły twaróg należałoby jeden raz zmielić lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Ze wszystkich składników zagniotłam ciasto, które włożyłam do foliowego woreczka śniadaniowego i włożyłam je do lodówki na niecałą godzinę. Po tym czasie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy kawałek rozwałkowałam na placek grubości ok. 3mm. Z ciasta wycinałam trójkąty. Można to robić w ten sposób, że najpierw przykłada się do ciasta talerzyk deserowy i się go obrysowuje. Takie wycięte kółko z ciasta dzieli się jak pizzę na trójkąty. Można też wycinać trójkąty bezpośrednio nożem. Na szerszym brzegu każdego trójkąta układałam trochę dżemu (nie za dużo bo będzie wypływał podczas pieczenia) i zwijałam trójkąty ku szpiczastemu brzegowi tworząc rogalika.
    Brzegi trochę zlepiałam aby się lepiej trzymały podczas pieczenia. Uformowane rogaliki odkładałam na blaszkę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam do zrumienienia w temp. 180 stopni plus termoobieg. U mnie zajęło to ok. 10-15 minut. Pierwsza partia piekła się dłużej, a druga krócej, bo piekarnik był już nagrzany. Upieczone rogaliki od razu po upieczeniu wyjmowałam z pieca i odkładałam do wystygnięcia na metalową kratkę. Przed podaniem rogaliki serowe oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń