Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki śmietankowe

Rogaliki śmietankowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 538

Dodano:

Odsłon: 241

Kruche, śmietankowe rogaliki, kuszący przysmak do kawy. Można je nadziać dowolnym gęstym dżemem lub marmoladą. Ja zdecydowałam się na słodkie prażone jabłka i lukier cytrynowy. :)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g śmietanki 36%
  • jajko
  • + mały słoik prażonych jabłek/marmolady/gęstego dżemu
  • + sok z połowy cytryny i ok. 5 łyżek cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki śmietankowe

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać śmietankę i żółtko. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

    Ciasto podzielić na 6 części, każdą podsypywać i rozwałkowywać na kształt koła. Ciąć nożem, tworząc 6 trójkątów. Nakładać po łyżeczce jabłek/dżemu/marmolady, formować rogaliki. Przed pieczeniem smarować rozkłóconym białkiem za pomocą pędzelka. Piec blaszki pojedynczo w 180°C przez ok. 15 minut, do zrumienienia rogalików. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

    Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ostygnięte rogaliki polukrować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń