Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, śmietankowe rogaliki, kuszący przysmak do kawy. Można je nadziać dowolnym gęstym dżemem lub marmoladą. Ja zdecydowałam się na słodkie prażone jabłka i lukier cytrynowy. :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 616
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3778
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 342
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 621
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 616
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3778
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 342
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 621
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać śmietankę i żółtko. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą podsypywać i rozwałkowywać na kształt koła. Ciąć nożem, tworząc 6 trójkątów. Nakładać po łyżeczce jabłek/dżemu/marmolady, formować rogaliki. Przed pieczeniem smarować rozkłóconym białkiem za pomocą pędzelka. Piec blaszki pojedynczo w 180°C przez ok. 15 minut, do zrumienienia rogalików. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ostygnięte rogaliki polukrować.