Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo delikatne i kruche rogaliki wiedeńskie z pewnością będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Musimy jednak lojalnie was uprzedzić, że nigdy nie kończy się na tylko jednym i niemal odruchowo sięga się po kolejne.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Składniki
Migdały i orzechy drobno zmiel. Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodaj zmielone migdały z orzechami, cukier puder i waniliowy, sól. Całość delikatnie wymieszaj. Teraz dodaj pokrojone w kostkę masło, powinno być zimne, prosto z lodówki. Wbij jajko. Energicznie zagnieć ciasto, aby miało gładką konsystencję.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie włóż do lodówki na minimum godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut. Teraz podziel ciasto na dwie części. Z każdej z nich uformuj wałek o średnicy około centymetra. Pokrój go ostrym nożem w taki sposób, aby każda z części miała około 8 centymetrów.
Uformuj z każdego małego wałeczka ciastko w kształcie podkowy. Ułóż rogaliki wiedeńskie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra i dół, bez termoobiegu. Piecz około 15 minut, a następnie obtocz je w cukrze pudrze, kiedy jeszcze będą ciepłe.