Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo delikatne i kruche rogaliki wiedeńskie z pewnością będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Musimy jednak lojalnie was uprzedzić, że nigdy nie kończy się na tylko jednym i niemal odruchowo sięga się po kolejne.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Migdały i orzechy drobno zmiel. Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodaj zmielone migdały z orzechami, cukier puder i waniliowy, sól. Całość delikatnie wymieszaj. Teraz dodaj pokrojone w kostkę masło, powinno być zimne, prosto z lodówki. Wbij jajko. Energicznie zagnieć ciasto, aby miało gładką konsystencję.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie włóż do lodówki na minimum godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut. Teraz podziel ciasto na dwie części. Z każdej z nich uformuj wałek o średnicy około centymetra. Pokrój go ostrym nożem w taki sposób, aby każda z części miała około 8 centymetrów.
Uformuj z każdego małego wałeczka ciastko w kształcie podkowy. Ułóż rogaliki wiedeńskie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra i dół, bez termoobiegu. Piecz około 15 minut, a następnie obtocz je w cukrze pudrze, kiedy jeszcze będą ciepłe.