Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki z białym makiem. Prosty sprawdzony przepis z gwarancją że wyjdzie :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 185
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3955
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 338
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 881
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 185
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3955
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 338
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 881
Składniki
Do mąki wkruszyć świeże drożdże. Dodać mleko, cukry, roztrzepane jajka i miękką margarynę. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie lub hakiem.
Ciasto włożyć na 2h do lodówki. Bez obaw-ręczę, że podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Rozwałkować na grubość ok. 0.5cm. Wyciąć trójkąty. Nałożyć nadzienie z białego maku Lub: mak, ser, marmolada, krem czekoladowy ( wedle uznania i możliwości ) - można również bez nadzienia obsypać tylko cukrem i cynamonem, bądź smażoną skórką z cytrusów. Każdy może nadziać czym chce.
Zawijamy rogale (z nacięciem lub nie). Do piekarnika góra dół 180° na ok. 25-30 min
wkładamy do piekarnika (góra-dół) nagrzanego do 180°, na 25-30 min :)
Po upieczeniu można obsypać pudrem, czekoladą lub polać lukrem Ciekawostka - jeśli pominiemy w składnikach cukier, a dodamy łyżeczkę soli, to możemy nadziać "na słono" np. Pieczarkami, mięsem, kapustą, jak kto woli.