Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki z chili"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 196
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 196
Składniki
Na stolnicę lub blat kuchenny przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, zmielone migdały, chili, żółtka, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pokrojoną w małe kawałki margarynę. Całość zagnieć, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj dwa jednakowe wałeczki, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godz.
Wałeczki pokrój na małe kawałki o jednakowej wielkości i uformuj z nich ruloniki. Z każdego rulonika uformuj kształt księżyca. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temp. 180°C.
Czekolady połam na mniejsze kawałki, włóż je do osobnych misek (szklanych lub metalowych) i roztop w kąpieli wodnej. Gdy ciemne czekolady przestygną, obtocz w nich rogaliki. Z papieru do pieczenia zrób rożek i wlej do niego przestudzoną białą czekoladę. Udekoruj nią rogaliki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 220 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie