Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki z ciemną czekoladą lub wiśniowymi konfiturami
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2351
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3516
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4290
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74342
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2351
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3516
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4290
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74342
Składniki
Mąkę przesiać, dodać do niej margarynę/masło, a następnie wbić całe jajka, wymieszać i dodać zmieszane wcześniej drożdże z cukrem. Na koniec dołożyć śmietanę. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
Po upływie ok. 2 godz. podzielić ciasto np. na 3 części i po kolei rozwałkować w kształt koła. Z jednego koła wydzielamy (jak przy pizzy) osiem części. Każdą z nich wypełniamy konfiturą lub roztopioną wcześniej czekoladą w kąpieli wodnej. W ten sposób mogą powstać co najmniej 24 rogaliki. Nie zapomnijmy posmarować ich białkiem przed włożeniem do piekarnika.
Rogaliki pieczemy w temp. 170 st.C przez ok. 30 minut.