Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z czekoladą lub konfiturą

Rogaliki z czekoladą lub konfiturą

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 120

Dodano:

Odsłon: 5509

Pyszne rogaliki z ciemną czekoladą lub wiśniowymi konfiturami

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 margaryna lub masło
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag drożdży
  • 4-5 łyżek śmietany
  • białko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
  • słoik konfitury lub 2 tabliczki czekolady
  • 4 jajka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki z czekoladą lub konfiturą

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać do niej margarynę/masło, a następnie wbić całe jajka, wymieszać i dodać zmieszane wcześniej drożdże z cukrem. Na koniec dołożyć śmietanę. Wyrobione ciasto odstawić na ok. 2 godz. do lodówki.

  2. Po upływie ok. 2 godz. podzielić ciasto np. na 3 części i po kolei rozwałkować w kształt koła. Z jednego koła wydzielamy (jak przy pizzy) osiem części. Każdą z nich wypełniamy konfiturą lub roztopioną wcześniej czekoladą w kąpieli wodnej. W ten sposób mogą powstać co najmniej 24 rogaliki. Nie zapomnijmy posmarować ich białkiem przed włożeniem do piekarnika.

  3. Rogaliki pieczemy w temp. 170 st.C przez ok. 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EwaZak 15 sierpnia 2013 Witaj. Mam pytanie ile jajek do tych rogalików potrzeba bo nie podałaś. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń