Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z jagodami. Na przegryzkę moją dzisiejszą propozycją są drożdżowo - kruche rogaliki z dżemem jagodowym. Ciasto jest bardzo delikatne, pulchne i rozpływające się w ustach. Mam od lat jeden sprawdzony przepis, którego się trzymam i jest bazą do wielu wypieków, słodkich jak i wytrawnych. Rogaliki możesz przygotować z nadzieniem jakie lubisz, świetnie nada się masa makowa z orzechami lub tradycyjna marmolada.
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37683
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 9475
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 924
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37683
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 9475
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 924
Składniki
Przygotowanie Odrobinę mleka podgrzewamy z łyżką cukru, aż mleko będzie letnie. Dodajemy drożdże i dwie, trzy łyżki mąki. Składniki na zaczyn rozcieramy, pozbywając się grudek. Masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego lub na stolnicę. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabiamy za pomocą haka lub ręcznie przez 10 minut, natomiast przy użyciu robota kuchennego wystarczy połowa tego czasu. Im więcej powietrza wtłoczymy podczas wyrabiania ciasta, tym będzie bardziej delikatniejsze i pulchne po upieczeniu. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto należy odgazować, uderzając pięścią. Przekładamy je na stolnicę lub blat, oprószony mąką. Ponownie zagniatamy przez chwilę i dzielimy na cztery części. Z każdej części wałkujemy placek o średnicy 25-30 cm, im cieniej i większy placek tym lepiej, bo więcej zawinięć uzyskamy przy rolowaniu rogala. Rozwałkowany placek dzielimy na osiem trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta wykładamy po łyżeczce dżemu i zwijamy ku wierzchołkowi, formując boki rogala. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy przez 10-20 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy na kratce, oprószamy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Brownie z fasoli i bananów
Desery
FAWORKI
Desery
Sernik papieski
Desery
Smaczny orzechowiec z kawą
Brownie z fasoli i bananów
Smaczne i zdrowie brownie z fasoli i bananów to ciekawa alternatywa dla trady...
Odsłon: 53
FAWORKI
Kruche ciasto z dodatkiem, 3-łyżek 18% śmietany, bez spirytusu.
Odsłon: 102