Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Idealne do popołudniowej kawy.
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9590
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4565
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3088
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 669
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9590
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4565
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3088
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 669
Składniki
Mieszamy mąkę, drożdże suche, mleko, jajko, masło, sól i 2 łyżki kajmaku. Dokładanie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdą z nich smarujemy łyżeczką kajmaku i zawijamy dość ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowy rulon formujemy na kształt rogalika.
Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Muszą być dość daleko od siebie, bo jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut.