Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Idealne do popołudniowej kawy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2278
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1395
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3561
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1235
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2278
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1395
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3561
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1235
Składniki
Mieszamy mąkę, drożdże suche, mleko, jajko, masło, sól i 2 łyżki kajmaku. Dokładanie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdą z nich smarujemy łyżeczką kajmaku i zawijamy dość ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowy rulon formujemy na kształt rogalika.
Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Muszą być dość daleko od siebie, bo jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut.