Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega puszyste i delikatne rogaliki drożdżowe nadziewane masą kajmakową. Idealne do popołudniowej kawy.
Cukinia po meksykańsku to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego letniego i jak...
Odsłon: 35043
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 3201
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1160
Cukinia po meksykańsku to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego letniego i jak...
Odsłon: 35043
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 3201
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1160
Składniki
Mieszamy mąkę, drożdże suche, mleko, jajko, masło, sól i 2 łyżki kajmaku. Dokładanie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdą z nich smarujemy łyżeczką kajmaku i zawijamy dość ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowy rulon formujemy na kształt rogalika.
Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki. Muszą być dość daleko od siebie, bo jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut.