Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogaliki dla dzieci jak i dla dorosłych do pysznej kawusi. Polecam
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 81
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 392
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 512
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1218
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 81
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 392
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 512
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1218
Składniki
Ciasto drożdżowe możemy wyrobić rękoma, robotem kuchennym. Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, dodać rozkruszone drożdże oraz masło wymieszać , następnie dodać cukier, jajka i śmietanę wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką lub na podsypany mąką blat stołu, podzielić na 3 części jedną rozwałkować na kształt koła grubości około 4 - 5 mm, dwie pozostałe zakryć ścierką, następnie koło podzielić nożem na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po porcje kremu czekoladowego. Zwinąć w rogalik zaczynając zwijać od szerokiej strony. Rogi docisnąć by nadzienie nie wypłynęło. Z pozostałymi dwiema częściami zrobić to samo. Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdy posmarować pędzelkiem silikonowy maczając go w rozbełtanym białku, Górę rogalików przed pieczeniem można posypać grubym cukrem , włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 15 - 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Rozwałkowanie ciasta , pokrojenie w trójkąty i nałożenie kremu czekoladowego. Zwijać w rogalik.
Rogaliki po upieczeniu gotowe do oprószenia cukrem pudrem i zajadania.