Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1208 Ocena: 14872

Dodano:

Odsłon: 2565

Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z makiem, doskonałe na pyszne i wyjątkowe dni karnawałowe lub kolacje wigilijną. Nie ma nic lepszego od świeżych rogalików drożdżowych, które przygotujesz szybko i w domowym zaciszu.

Składniki

  • Składniki na rozczyn:
  • 25 g drożdży świeżych
  • ½ szk. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • Składniki na ciasto:
  • 3 ½ szk. maki pszennej
  • Szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • 80 g masła
  • ½ szk. cukru
  • 1 szk. mleka
  • Składniki dodatkowe:
  • 80 g masy makowej
  • 1 całe jajko
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki z makiem

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.
    2. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

  2. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Każdy kawałek smaruję masą makową i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. 4. Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

  4. 5. Rogale można polać lukrem, posypać cukrem pudrem.
    6. Gotowe.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń