Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki są świetnym pomysłem na coś niedużego i słodkiego. Nie opłaca się robić ich mało więc podaję porcję na ok. 60 szt.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12394
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13300
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5639
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12394
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13300
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5639
Składniki
Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże (w temp. pokojowej), żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wszystko lekko mieszamy i dodajemy ciepłe mleko. Delikatnie wyrabiamy i dodajemy połowę roztopionego masła. Teraz wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, dodajemy resztę masła i wyrabiamy jeszcze chwilę. Formujemy kulę z ciasta, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je w mniejszych kawałkach, koniecznie tak, żeby rozwałkowany placuszek był okrągły. Następnie dzielimy go na trójkąty. Na podstawie każdego takiego trójkąta kładziemy marmoladę (w ilości jaką lubimy) i zwijamy ciasno rogaliki.
Białkiem smarujemy surowe rogaliki i czekamy aż wyrosną (podwoją objętość), pieczemy je w temp. 160C (bez termoobiegu 180C) przez 20-25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Sierpień, 2010r.