Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki są świetnym pomysłem na coś niedużego i słodkiego. Nie opłaca się robić ich mało więc podaję porcję na ok. 60 szt.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54196
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 535
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5525
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54196
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 535
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5525
 
         
         
                Składniki
Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże (w temp. pokojowej), żółtka, cukier, skórkę z cytryny i sól. Wszystko lekko mieszamy i dodajemy ciepłe mleko. Delikatnie wyrabiamy i dodajemy połowę roztopionego masła. Teraz wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, dodajemy resztę masła i wyrabiamy jeszcze chwilę. Formujemy kulę z ciasta, odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość.
Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je w mniejszych kawałkach, koniecznie tak, żeby rozwałkowany placuszek był okrągły. Następnie dzielimy go na trójkąty. Na podstawie każdego takiego trójkąta kładziemy marmoladę (w ilości jaką lubimy) i zwijamy ciasno rogaliki.
Białkiem smarujemy surowe rogaliki i czekamy aż wyrosną (podwoją objętość), pieczemy je w temp. 160C (bez termoobiegu 180C) przez 20-25 minut. Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Sierpień, 2010r.