Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-12-2023
Pyszne rogaliki z serkiem homogenizowanym. Można je zrobić z dowolnym nadzieniem, ja zrobiłam z kremem budyniowym.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
CIASTO Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki, czyli: masło, serek homogenizowany, po łyżeczce cukru waniliowego i proszku do pieczenia, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do woreczka foliowego. Chłodzić w lodówce przez min. pół godziny. NADZIENIE Do garnka wlać mleko, dodać cukier waniliowy i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki i wymieszać. Stopniowo wlewać gorące mleko i wymieszać za każdym razem. Garnek, w którym gotowało się mleko umyć (w przeciwnym razie może się przypalić) i wlać przygotowaną mieszankę. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią (tak, aby dotykała wierzchu budyniu) i odstawić do ostygnięcia. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na okrąg. Pociąć na 8 części (tak, jak pizzę), aby powstały trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyć po łyżeczce kremu budyniowego. Zwinąć w rogaliki. Posmarować wierzch białkiem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180ºC. Po ostudzeniu rogaliki udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.