Do góry

Desery Przepis na:

rogaliki z serka waniliowego

rogaliki z serka waniliowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 26430

Ekstra kruchutkie waniliowe rogaliki, ciasto lekko listkujące, delikatne, łatwizna, prościzna, a niebo w gębie :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 250 gramów serka waniliowego homogenizowanego (zimnego, prosto z lodówki)
  • 3 kopiaste łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • dodatkowo: gęste powidła, nutella, konfitura około 1 słoiczek 300 gramowy
  • cukier puder do posypania (ja dałam nutellę i były wystarczająco słodkie bez)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, cukrami, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać drobno, dodać serek, zagnieść elastyczne ciasto.
    Podzielić je na 7 części, jedną z nich zostawić na blacie, resztę zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki.
    Ciasto, na omączonym blacie, wywałkować na okrąg o grubości około 0,5 cm, podzielić na 8 trójkątów, na każdym z nich ułożyć nadzienie, zwinąć rogala, pamiętając by koniuszek znajdował się pod spodem rogaliki (nie rozkleją się podczas pieczenia).
    Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach.
    Tak samo postąpić z resztą ciasta z lodówki.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć rogaliki i piec około 20 minut do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Jeszcze ciepłe ewentualnie posypać cukrem pudrem, smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń