Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja słodkości idealna na zbliżający się weekend. Deser bardzo słodki, ale to nic, raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 30
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 78
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 30
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 78
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a po jego rozpuszczeniu żółtka. Do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łopatką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25x30 cm. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy 10 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: Orzechy umieszczamy w misce, masło rozpuszczamy w rondlu, a następnie zalewamy nim orzechy. Ucieramy do czasu, aż masa będzie zimna. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy śmietankę i mleko w proszku. Na koniec wlewamy miód i jeszcze chwilę ucieramy. Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzony biszkopt i delikatnie zwijamy w roladę. Polewa: Czekoladę mleczną rozpuszczamy razem ze śmietanką. Polewą smarujemy roladę, na środek wykładamy posiekane orzechy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy i robimy nią wzorek na wierzchu. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.