Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser, który z pewnością podbije serca Waszych gości. Skusi każdego łasucha. Krucha beza w połączeniu z malinami i puszystym kremem na bazie słodkiej śmietanki oraz serka mascarpone smakuje rewelacyjnie. Nie sposób mu się oprzeć!
blaszka 20 x 30 cm, szpryca do dekorowania
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 675
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2154
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1455
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 178
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 594
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 675
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2154
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1455
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 178
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 594
Składniki
Białka przekładamy do wysokiego naczynia, dodajmy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do białek dodajemy stopniowo cukier, następnie mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (20 x 30 cm). Bezę suszymy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 45 minut. Następnie wyciągamy ją z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Schłodzoną, słodką śmietankę przelewamy do miski, ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do śmietanki dodajemy cukier puder, następnie serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.
Bezę wyciągamy z blaszki razem z papierem do pieczenia. Na całej powierzchni rozsmarowujemy krem (1/3 kremu zostawiamy do dekoracji bezy). Następnie na krem układamy maliny (kilka malin zostawiamy do dekoracji). Bezę z kremem i malinami zwijamy w rulon wzdłuż krótszej krawędzi.
Zwiniętą roladę owijamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Krem do dekoracji również schładzamy w lodówce. Po godzinie dekorujemy roladę pozostałą częścią kremu. Do tego celu najlepiej użyć szprycy. Na koniec dekorujemy deser owocami (możemy użyć do dekoracji również innych owoców, np. porzeczek, borówek oraz listków mięty). Gotowe!