Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 1478

Dodano:

Odsłon: 2249

Rolada z kajmakiem i bitą śmietaną. Niesamowicie prosty i niesamowicie smaczny deser do popołudniowej kawy.

Składniki

  • Jajko kurze 4 szt.
  • Cukier biały drobny 100 g
  • Mąka tortowa 100 g
  • Masa kajmakowa 400 g
  • Śmietana 30% 200 g
  • Cukier puder 1 łyżeczka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada biszkoptowa

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek.

  2. Z białek ubić sztywną pianę i ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.

  3. Do białek ubitych z cukrem dodać żółtka i ubić.

  4. Do masy przygotowanej w poprzednich etapach wsypać mąkę przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać.

  5. Blachę o wymiarach około 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić na niej równomiernie przygotowane ciasto biszkoptowe.

  6. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 minut.

  7. Gorący biszkopt wyjąć z blachy i zwinąć wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.

  8. Masę kajmakową w puszce wstawić do gorącej wody na około 5 minut.

  9. Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, zdejmując go jednocześnie z papieru do pieczenia i rozprowadzić na nim ciepłą masę kajmakową.

  10. Biszkopt zwinąć ciasno w roladę i wstawić na kilka minut do lodówki.

  11. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i zmiksować raz jeszcze.

  12. Roladę udekorować bitą śmietaną i gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń