Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kajmakiem i bitą śmietaną. Niesamowicie prosty i niesamowicie smaczny deser do popołudniowej kawy.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 428
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 428
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 772
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
Żółtka oddzielić od białek.
Z białek ubić sztywną pianę i ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.
Do białek ubitych z cukrem dodać żółtka i ubić.
Do masy przygotowanej w poprzednich etapach wsypać mąkę przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach około 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić na niej równomiernie przygotowane ciasto biszkoptowe.
Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Gorący biszkopt wyjąć z blachy i zwinąć wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.
Masę kajmakową w puszce wstawić do gorącej wody na około 5 minut.
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, zdejmując go jednocześnie z papieru do pieczenia i rozprowadzić na nim ciepłą masę kajmakową.
Biszkopt zwinąć ciasno w roladę i wstawić na kilka minut do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i zmiksować raz jeszcze.
Roladę udekorować bitą śmietaną i gotowe!