Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kajmakiem i bitą śmietaną. Niesamowicie prosty i niesamowicie smaczny deser do popołudniowej kawy.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 882
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2755
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3255
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 882
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2755
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3255
Składniki
Żółtka oddzielić od białek.
Z białek ubić sztywną pianę i ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.
Do białek ubitych z cukrem dodać żółtka i ubić.
Do masy przygotowanej w poprzednich etapach wsypać mąkę przesianą przez sitko i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach około 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić na niej równomiernie przygotowane ciasto biszkoptowe.
Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Gorący biszkopt wyjąć z blachy i zwinąć wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.
Masę kajmakową w puszce wstawić do gorącej wody na około 5 minut.
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, zdejmując go jednocześnie z papieru do pieczenia i rozprowadzić na nim ciepłą masę kajmakową.
Biszkopt zwinąć ciasno w roladę i wstawić na kilka minut do lodówki.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i zmiksować raz jeszcze.
Roladę udekorować bitą śmietaną i gotowe!