Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna, delikatna, łatwa i szybka do zrobienia rolada-po prostu trzeba jej spróbować
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101400
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5832
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5835
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101400
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5832
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5835
Składniki
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Jak są bardzo soczyste odciskamy sok. Dodajemy cukier (jak są słodkie można dać jedną łyżkę lub wcale) dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy masłem lub margaryną, wykładamy jabłka, wyrównujemy.
CIASTO Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy 0,5 szkl cukru. Miksujemy chwilę, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Robimy to powoli i delikatnie by nie zburzyć puszystości masy.Ciasto wykładamy na jabłka, wyrównujemy.
Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około 25 minut.Po wyciągnięciu z piekarnika gorące ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem (żeby się nie przykleiło do papieru jak je odwrócimy)Przykrywamy papierem, przykładamy jakąś deseczkę, tacę itp i odwracamy tak by biszkopt był na dole a jabłka u góry. Ściągamy z jabłek papier i pomagając sobie drugim papierem, który jest pod biszkoptem zwijamy gorącą roladę. Nie sprawia to żadnych problemów.
Ściągamy papier z rolady i studzimy ją. Jeśli mamy życzenie możemy ozdobić ja czekoladą. I gotowe. Roladę przechowujemy w lodówce.