Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z jabłkami-delikatna, szybka i pyszna (pieczona razem z jabłkami)

Rolada biszkoptowa z jabłkami-delikatna, szybka i pyszna (pieczona razem z jabłkami)

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 11747

Dodano:

Odsłon: 9724

pyszna, delikatna, łatwa i szybka do zrobienia rolada-po prostu trzeba jej spróbować

Składniki

  • Pieczemy na dużej blaszce piekarnikowej moja ma wymiary ok 43x38cm
  • -5 jajek -szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1/2 szkl cukru
  • -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • -Ok 6 dużych jabłek (ok 1 kg) -cukier waniliowy
  • -2 łyżki cukru (jeśli mamy słodkie jabłka można dać mniej lub wcale)
  • cukier puder
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada biszkoptowa z jabłkami-delikatna, szybka i pyszna (pieczona razem z jabłkami)

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Jak są bardzo soczyste odciskamy sok. Dodajemy cukier (jak są słodkie można dać jedną łyżkę lub wcale) dodajemy cukier waniliowy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy masłem lub margaryną, wykładamy jabłka, wyrównujemy.

  2. CIASTO

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy 0,5 szkl cukru. Miksujemy chwilę, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Robimy to powoli i delikatnie by nie zburzyć puszystości masy.Ciasto wykładamy na jabłka, wyrównujemy.

  3. Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około 25 minut.Po wyciągnięciu z piekarnika gorące ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem (żeby się nie przykleiło do papieru jak je odwrócimy)Przykrywamy papierem, przykładamy jakąś deseczkę, tacę itp i odwracamy tak by biszkopt był na dole a jabłka u góry. Ściągamy z jabłek papier i pomagając sobie drugim papierem, który jest pod biszkoptem zwijamy gorącą roladę. Nie sprawia to żadnych problemów.

  4. Ściągamy papier z rolady i studzimy ją. Jeśli mamy życzenie możemy ozdobić ja czekoladą.

    I gotowe. Roladę przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń