Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym

Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1226

Dodano:

Odsłon: 1332

Rolada biszkoptowa, przełożona prostym kremem, zrobionym ze śmietanki i dżemu. Ja zrobiłam z dżemem porzeczkowym, ale może być o innym smaku. Mój syn, najbardziej lubi z truskawkowym. Za każdym razem, możecie mieć inny smak. W zależności, jakiego dżemu użyjecie. Tym kremem, przekładam również torty.

Składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego (miałam swojski)
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka.
    Jeszcze chwilę miksować. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać łyżką, do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem
    do pieczenia. Papier delikatnie posmarowałam masłem.

  2. Piec w temperaturze 175 stopni, około 15 minut.
    Upieczony biszkopt, przełożyć papierem do góry, na ściereczkę
    posypaną cukrem pudrem.
    Delikatnie ściągnąć papier.
    Następnie zwinąć w roladę, razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.

  3. Śmietanę ubić. Kiedy będzie gotowa, dodać dżem.
    Zmiksować do połączenia składników.
    Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować kremem, zostawiając wolne brzegi.

  4. Ponownie zwinąć w roladę.
    Przekroić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć
    do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń