Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada Czarny Las"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1900
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1747
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 108
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1900
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1747
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 108
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kakao przesiej z mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Miksując, dodawaj po żółtku i łyżce mąki z kakao. Ciasto wylej na blachę i piecz 25 min w 175 st. Ciepły biszkopt przenieś na ściereczkę posypaną cukrem, zwiń roladę.
Wiśnie wymieszaj z likierem. W rondelku zagotuj 1/4 szkl. wody, odstaw z ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści i ostudź.
Schłodzoną kremówkę na nadzienie ubij z cukrem na sztywną masę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną. Dodaj osączone z likieru wiśnie, delikatnie wszystko wymieszaj.
Ostudzony biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj nadzieniem, ponownie zwiń dość ciasną roladę. Schłodź w lodówce.
Śmietanę do dekoracji ubij na sztywno, dosypując kakao, kawę i zagęstniki. Posmaruj nią schłodzoną roladę, widelcem zrób wzorki. Roladę ew. udekoruj czekoladowymi wiórkami i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina