Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kremem mascarpone do porannej lub popołudniowej kawy. Polecam :)
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 146
Polecam.
Odsłon: 779
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 117
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 146
Polecam.
Odsłon: 779
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 117
Składniki
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubijanej piany stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy wymieszane żółtka oraz przesianą, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Po dodaniu mąki mieszamy do połączenia składników łyżką silikonową lub pałką. Gotową masę biszkoptową wlewamy na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę równo rozprowadzamy. Blachę z masą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 12-15 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, blachę z biszkoptem przykrywamy czystą ściereczką i odwracamy blachę tak żeby wyjąć biszkopt do góry papierem. Papier delikatnie zdejmujemy z biszkoptu.
Po zdjęciu papieru zawijamy z biszkoptu, roladę ze ściereczką i zostawiamy do wystudzenia biszkoptu.
Wykonanie kremu: Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszamy ręcznie.
Wykonanie rolady: Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy go kremem zostawiając ok. 2-3 cm margines nieposmarowanego ciasta na końcu rolady (w innym przypadku, nadmiar kremu wypłynie). Delikatnie zwijamy biszkopt z kremem, zawijamy w ściereczkę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem roladę posypujemy cukrem pudrem.