Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada drobiowa z pesto"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Filet opłucz, wytrzyj, rozetnij na duży płat. Oprósz go solą, pieprzem i papryką. Odłóż na bok. Czosnek obierz. Zioła opłucz, osusz, poodrywaj listki. Parmezan zetrzyj. Do malaksera wrzuć migdały, czosnek, parmezan oraz natkę i bazylię.
Dolej ok. 150 ml oliwy i zmiksuj na gęsty sos pesto. Suszone pomidory posiekaj, wymieszaj z pesto. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na mięsie, pozostawiając wolne brzegi.
Całość zepnij wykałaczkami albo obwiąż mocną bawełnianą nitką, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia. Ułóż ją w brytfance. Skrop pozostałą oliwą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 90 minut. Od czasu do czasu polewaj mięso gorącą wodą albo bulionem warzywnym. Gotową pieczeń pokrój na porcje. Podawaj, np. z jarzynką z duszonych pomidorów i porów.
porcji 15 min 90 minŹródło: Naj