Do góry

Desery Przepis na:

Rolada drożdżowa

Rolada drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8012

Dodano:

Odsłon: 3707

zniknęły w oka mgnieniu :)) Z podanej porcji wyszły mi 2 takie rolady jak na zdjęciu :)

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 40 g cukru (dałam trzcinowy)
  • 1 jajko + 1 jajko rozbełtane do posmarowania rolady
  • 150 ml letniego mleka
  • dżem, rodzynki, żurawina
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, zrobić w środku wgłębienie, do którego rozdrobnić drożdże dodać cukier i trochę letniego mleka wymieszać i odstawić na 15 min. Do miski dodać jajko i pozostałe mleko, mikserem wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i przerobić, rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować dżemem i posypać rodzynkami i żurawiną. Ciasto zwinąć w roladę. Gdyby rolada wyszła dłuższa od najdłuższej foremki jaką mamy to można ją przeciąć na pół i przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok 30-40 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń