Do góry

Desery Przepis na:

Rolada drożdżowa owocowa

Rolada drożdżowa owocowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 2255

Czasem pomysły na słodki wypiek biorą się z potrzeby wykorzystania tego, co akurat ma się pd ręką :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 550 g
  • drożdże świeże 55 g
  • cukier drobny 130 g
  • masło 100 g
  • mleko 1 szklanka
  • jaja 3 szt
  • Owoce:
  • kiwi 3 szt
  • gruszka 3 szt
  • jabłko 5 szt
  • masło 1 łyżka
  • cukier drobny 3 łyżki
  • Na wierzch:
  • jajo 1 szt
  • mleko 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z częścią cukru. Dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok. 5 min. Jaja ubić z pozostałym cukrem. Do zaczynu dodać pozostałe składniki, ubite jaja i stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. W tym czasie owoce obrać, pokroić i usmażyć na maśle z dodatkiem cukru, ostudzić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, wyłożyć nadzienie i zwinąć. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.

  3. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 08 lutego o drożdżowe, jedno z moich ulubionych ciast :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 lutego Mmmm...pyszności,taka rolada z moich lat dzieciństwa:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego Świetny pomysł na kuchenny recykling :D Jak tak zawsze wygląda, to ja biorę te sześć kawałków, bo cappuccino jeszcze gorące ;) Super ciacho :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń