Do góry

Desery Przepis na:

Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2465 Ocena: 16727

Dodano:

Odsłon: 12458

Ciekawy przepis na smaczne ciasto do kawki.

Składniki

  • Składniki:
  • Jabłka 1 kg
  • Jajka 5 szt.
  • Cukier 5 łyżek
  • Mąka 5 łyżek
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Papier do pieczenia
  • Bułka tarta do formy
  • Cynamon mielony 1 łyżka
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • 1 galaretka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada jabłkowa

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć rzędami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej bułką tartą. Następnie posypać cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i zalać ciastem biszkoptowym.

  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepły placek zwinąć w rulon, zawinąć w ściereczkę i ostudzić. Galaretkę zalać 1 szklaną wrzątku, dokładnie wymieszać i lekko tężejącą wyłożyć delikatnie rozłożone ciasto, po czym ponownie zwinąć w rulon. Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki do schłodzenia. Kroić w grubsze plastry i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń