Do góry

Desery Przepis na:

Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2059

Dodano:

Odsłon: 605

Szybka smaczna rolada z jabłkami, które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszystym biszkopcie, po upieczeniu delikatnie miękkie ale pozostają w całości.

Składniki

  • 6 jabłek 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada jabłkowa

Przygotowanie

  1. Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki, lub grubsze plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną piane. Cały czas miksując dodawać cukier, następnie żółtka. Do masy jajecznej dodać mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w temperaturze 175 C nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu, pomaga ona nam tylko zwinąć ciasto) i pozostawiamy do wystygnięcia, przestygniętą roladę dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń