Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 423
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1662
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14489
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 423
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2776
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 915
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1662
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14489
Składniki
iałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać (tą samą przystawką do ubijania białek). Dodać rozbełtane żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać, delikatnie przesiewać i wymieszać. Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać. Piekarnik chwilę wcześniej włączyć i ustawić na 180 stopni, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Piec jakieś 8 min, sprawdzając w międzyczasie. Bawełnianą ściereczkę rozłożyć na blacie, posypać ją cukrem pudrem. Biszkopt prosto z piekarnika przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier, zwinąć biszkopt razem z ściereczką, odstawić do wystygnięcia.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać pod koniec żelatynę, na końcu cukier puder do smaku. Jagody zmiksować, posmarować rozwinięty biszkopt, na to kremówka, posypać jagodami, zwinąć i ewentualnie udekorować wg uznania