Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 917
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4159
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 148
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 655
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3496
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 917
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4159
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 148
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 655
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3496
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 715
Składniki
iałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać (tą samą przystawką do ubijania białek). Dodać rozbełtane żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać, delikatnie przesiewać i wymieszać. Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać. Piekarnik chwilę wcześniej włączyć i ustawić na 180 stopni, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Piec jakieś 8 min, sprawdzając w międzyczasie. Bawełnianą ściereczkę rozłożyć na blacie, posypać ją cukrem pudrem. Biszkopt prosto z piekarnika przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier, zwinąć biszkopt razem z ściereczką, odstawić do wystygnięcia.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać pod koniec żelatynę, na końcu cukier puder do smaku. Jagody zmiksować, posmarować rozwinięty biszkopt, na to kremówka, posypać jagodami, zwinąć i ewentualnie udekorować wg uznania