Do góry

Desery Przepis na:

Rolada jagodowo malinowa

Rolada jagodowo malinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 2922

Nikt jej się nie oprze. Słodka, kusząca, delikatna rozpływa się w ustach. Dla miłośników bezy i nie tylko. Moja rodzina zajadała się do ostatniego okruszka. Osobiście uwielbiam bezę a jak jeszcze połączy się ja z owocami lata to czego chcieć więcej.

Składniki

  • beza: 5 białek
  • 270 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • krem: 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36 %
  • 100 g malin
  • 100 g jagód
  • pozostałe: 1/2 szklanki konfitury jagodowej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • jagody do dekoracji
  • melisa
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada jagodowo malinowa

Przygotowanie

  1. Beza:

    Białka wyjmuję wcześniej z lodówki żeby miały temp pokojową. Ubijam na sztywno z octem ale nie przebijam ich. Dodaje po łyżce cukru stopniowo ubijam dalej i kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu jak piana będzie lśniąca i dobrze ubita dodaję mąkę i mieszam mikserem. Biorę blaszkę od piekarnika, wykładam ją papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej bezę zostawiając po 2 cm wolne z każdego brzegu, beza urośnie. Piekarnik nagrzewam do temp 150 stopni i piekę 20-25 minut. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika. Na stole wykładam drugi arkusz papieru do pieczenia , posypuję go cukrem pudrem i przekładam na niego bezę odwracając ją. Góra bezy jest na spodzie. Zrywam papier i zostawiam do ostygnięcia.

  2. krem:
    Mascarpone, śmietanę przekładam do miski i miksuję aż się połączą i ubiją. Nie dodaję cukru, beza już jest słodka. Na bezie rozsmarowuje konfiturę zostawiając po 1 cm wolnym z każdego brzegu, na nią śmietanę ,układam jagody i maliny i zwijam od krótszego boku. Roladę przekładam do lodówki na dwie godziny.

  3. Czekoladę i masło przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przed podaniem dekoruję bezę czekoladą i jagodami. Bezę można jeść od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń