Do góry

Desery Przepis na:

Rolada kakaowa z kremem

Rolada kakaowa z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Rolada kakaowa z kremem"

Składniki

  • 10 dag mąki pszennej
  • 12 dag cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady Krem: 200 ml śmietany 36%
  • 10 dag mascarpone
  • 3 łyżki pudru
  • 3 brzoskwinie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę zetrzyj na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiej. Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo wsypuj cukier. Nadal miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dołóż mąkę i czekoladę, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.

  2. Brzoskwinie pokrój w kostkę. Gorące ciasto przykryj czystą ścierką, odwróć, zdejmij papier, zwiń w roladę ze ścierką. Wystudź. Śmietanę ubij z cukrem, zmiksuj z serkiem, wymieszaj z brzoskwiniami. Roladę rozwiń, posmaruj kremem, zwiń. Schładzaj 2 godziny, pokrój na plastry.

  3. Czas: godzina (bez chłodzenia).

  4. By uniknąć zakalca, trzeba przestrzegać kilku zasad: na ciasto mieszajmy zawsze w jednym kierunku i nie róbmy tego za długo. Unikajmy otwierania piekarnika podczas pieczenia ciasta – róbmy to dopiero, kiedy czas dobiega końca, przekłuwając ciasto patyczkiem – jeśli wyjmiemy suchy, to znaczy, że się upiekło.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń