Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada kawowo-karmelowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 215
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 215
Składniki
ok. 65 minut
Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i 2 łyżkami zimnej wody i dosypując 10 dag cukru ubić na sztywno. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze (32x39 cm). Piec 8-10 minut w 200°C. Przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin. Biszkopt od razu zrolować – wraz ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać 14 dag cukru, stopić go na jasny karmel. Wlać śmietanę i, mieszając, gotować 3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Pozostałe jajka oraz 2 żółtka ubić. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowany karmel. Dodawać porcjami masło oraz napar kawowy. Utrzeć mikserem. Krem schładzać 30 minut.
Biszkopt rozwinąć. Skropić likierem migdałowym. Posmarować 2/3 kremu kawowo-karmelowego. Ponownie zrolować. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Roladę włożyć do lodówki na 3 godziny. Czekoladę stopić. Przełożyć do szprycy cukierniczej z małym otworkiem. Wycisnąć na pergamin dekoracyjne wzorki.
Odstawić do zastygnięcia. Potem ostrożnie oderwać od pergaminu. Ciasto udekorować czekoladowymi ozdobami.Źródło: Życie na gorąco