Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada kokosowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 156
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 156
Składniki
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z solą i ubić na sztywno. W trakcie ubijania dosypać 7 dag cukru i cukier wanilinowy. Pianę z białek ostrożnie wymieszać z żółtkami. Proszek budyniowy połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 8–10 minut. Biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyć na posypaną odrobiną cukru ściereczkę. Gorące ciasto zrolować (wraz ze ściereczką). Odłożyć do wystudzenia.
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać 3 dag cukru. Stopić go na jasny karmel. Wrzucić migdały, wymieszać. Przełożyć na kawałek pergaminu i pozostawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić, aby spęczniała.
Kwaśną śmietanę wymieszać z resztą cukru i 15 dag wiórków kokosowych. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z żelatyną i masą kokosową. Migdały w karmelu pokruszyć w malakserze na drobny krokant.
Wystudzone ciasto biszkoptowe ostrożnie rozwinąć. Po usunięciu ściereczki posmarować 2/3 kremu i posypać migdałowym krokantem. Ostrożnie ponownie zwinąć. Roladę posmarować pozostałym kremem. Posypać resztą wiórków kokosowych. Włożyć do lodówki, aby stężała.Źródło: Życie na gorąco