Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1879
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8430
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 797
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254410
Polecam.
Odsłon: 1533
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1879
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8430
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 797
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254410
Polecam.
Odsłon: 1533
Składniki
Mak płuczemy zimną wodą i dobrze osączamy. Następnie mak przekładamy do garnka i zalewamy 0,75 l gorącego mleka. Po 15 min. garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy ok. 25 min. Mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak.
Następnie mak mielimy dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem o najmniejszych otworach.
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Wrzucamy bakalie. Ja dodaję orzechy, migdały, suszone śliwki i morele oraz rodzynki.
Wszystko to dodać do zmielonego maku. Następnie dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Można też wlać kieliszek rumu albo koniaku.
Teraz przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło, jajka, cukier i drożdże rozmieszane z drożdżami. Wyrobić ciasto.
Ja lubię małe makowce, więc ciasto dzielę na dwie części. Należy je rozwałkować w kształcie prostokąta i posmarować białkiem. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie zlepiamy końce.
Następnie zawijamy je luźno w papier do wypieków, przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ca 1 godz.
Pieczemy w 175 st. C przez ca 50 min.
PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania.