Do góry

Desery Przepis na:

Rolada makowa

Rolada makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1550

Dodano:

Odsłon: 21566

Jest trochę pracy, ale warto.

Składniki

  • masa makowa
  • mak, 0,5 kg
  • cukier, 20 dag
  • jajka, 2 szt.
  • masło, 20 dag
  • Miód, 0,75 szklanki
  • bakalie, wg upodobań
  • aromat migdałowy, kilka kropel
  • CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
  • Mąka pszenna, 40 dag
  • masło., 15 dag
  • drożdże instant, małe opakowanie
  • kwaśna śmietana, 3 łyżki
  • cukier waniliowy, 16 g
  • cukier puder, 2 czubate łyżki
  • jajka całe, 2 szt
  • żółtko, 1 szt.
  • szczypta soli
  • mleko, 0,75 l
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada makowa

Przygotowanie

  1. Mak płuczemy zimną wodą i dobrze osączamy. Następnie mak przekładamy do garnka i zalewamy 0,75 l gorącego mleka. Po 15 min. garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy ok. 25 min. Mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak.

  2. Następnie mak mielimy dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem o najmniejszych otworach.

  3. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Wrzucamy bakalie. Ja dodaję orzechy, migdały, suszone śliwki i morele oraz rodzynki.

  4. Wszystko to dodać do zmielonego maku. Następnie dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Można też wlać kieliszek rumu albo koniaku.

  5. Teraz przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło, jajka, cukier i drożdże rozmieszane z drożdżami. Wyrobić ciasto.

  6. Ja lubię małe makowce, więc ciasto dzielę na dwie części. Należy je rozwałkować w kształcie prostokąta i posmarować białkiem. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie zlepiamy końce.

  7. Następnie zawijamy je luźno w papier do wypieków, przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ca 1 godz.

  8. Pieczemy w 175 st. C przez ca 50 min.

  9. PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

yann 24 października 2012 Właśnie wypróbowałam przepis i wyszło rewelacyjne ciasto.Trochę sobie uprościłam kupując już mielony mak/Kaufland/ więc i szybko udało się z tym uporać Dzięki wielkie za przepis.Jeszcze nigdy nie udał a mi się tak pyszna rolada makowa.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 stycznia 2012 niesamowite robimy makowce bardzo podobnie,!!!!!!!!!!!!!! są przepyszne

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

albina 01 grudnia 2010 w pkt.5 piszesz"drożdże rozmieszane z drożdżami"a mnie się wydaje że ze śmietaną, czy mam rację?

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 29 grudnia 2009 Bardzo lubie to ciasto. Moja mama też takie robi. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń