Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada białkowa to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam z innej potrawy lub wypieku.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415189
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2492
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3921
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415189
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2492
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, do piany powoli dodajemy cukier puder, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejamy obroty miksera i dodajemy mak oraz wiórki. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blache o wymiarach ok 35x35 cm i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20-25 minut. W garnku zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dosypujemy kaszę manną. Mieszamy i z powrotem stawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Gotować do momentu, aż krem lekko zgęstnieje (konsystencja budyniu). Wystudzone ciasto smarujemy przestudzonym kremem, zwijamy jak roladę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum kulka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu roladę można polać polewą czekoladową ( u mnie roztopiona czekolada mleczna z łyżką masła).