Do góry

Desery Przepis na:

Rolada " Biedroneczka ".

Rolada  Biedroneczka .

Autor:

Przepisów i artykułów: 565 Ocena: 3268

Dodano:

Odsłon: 156

Dziś jest dzień sernika a że nie chciało mi się go piec, wymyśliłam sobie roladę z masą z twarogu z galaretkami. Może to wielkie nic ale smak powala na kolana, mało co zostało tak się rodzinka dopadła. Nie potrzebnie zrobiłam polewę ponieważ mazała przy krojeniu masę twarogową, no ale cóż człowiek całe życie się uczy.Podam wam przepis może znajdzie się ktoś chętny aby z niego skorzystać.

Składniki

  • składniki na roladę :
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru kryształ,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • masa twarogowa :
  • 2 kostki twarogu chudego po 250 g,
  • 2 kolorowe galaretki po 75 g,
  • 3 łyżki cukru kryształ,
  • 1 szklanka przegotowanej wody (szklanka pojemność 210 ml).
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada " Biedroneczka ".

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier. Całość dokładnie zmiksować na pulchną masę. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i również zmiksować do połączenia się składników.

  2. Na blaszkę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia wylać ciasto i wyrównać po powierzchni. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 15 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.

  3. Upieczone jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę górą w stronę ściereczki, szybko zdjąć papier do pieczenia. Jak zdejmiemy już papier wtedy jeszcze gorące ciasto szybko zawinąć w ściereczkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  4. Gdy ciasto na spokojnie sobie stygnie wtedy rozrobić galaretki, każdą galaretkę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody. Ja cytrynową daję do twarogu a malinową pokroiłam w kostkę. Malinową galaretkę wystudzoną najlepiej wstawić do lodówki aby szybciej zastygła.

  5. W czasie gdy galaretki stygną, do miski przełożyć twaróg dodać cukier kryształ i całość zmiksować na najwyższych obrotach ( jeśli twaróg jest drobniutki nie trzeba go mielić ). Do zmiksowanego twarogu z cukrem dodać lekko tężejącą się galaretkę żółtą lub bezbarwną i miksować na najwyższych obrotach miksera około 5 minut.

  6. Wystudzoną roladę rozwinąć ze ściereczki, wyłożyć całą masę twarogową i rozsmarować wyrównując po całym placku rolady. Na wyrównaną masę twarogową ułożyć dowolnie pokrojoną galaretkę malinową lub swój ulubiony smak a mogą również być owoce.

  7. Jak już mamy wyłożona masę serową oraz pokrojoną w kostkę galaretkę odczekać około 10 minut aż masa twarogowa zacznie się ścinać. Gdy już się zetnie zwinąć roladę ze wszystkim, położyć ją na foli aluminiowej i włożyć do lodówki aby całość się schłodziła i galaretki porządnie stężeją. ( Widoczne gołe ciasto jest powodem tego że gorące było zawinięte w ścierkę ). Roladę można polać polewa czekoladową lub udekorować według swego uznania.

  8. Taka rolada świetnie nadaje się do kawy. Czas który podałam obejmuje tylko upieczenie rolady. Rolada dzięki galaretkom i twarogowi ma smak słodko - kwaskowaty. Taka rolada to świetne rozwiązanie dla spodziewających się gości, nie musowo ją robić z twarogiem można dać np. krem według swego uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń