Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo popularna rolada, w różnych kolorach na YouTube. Ja spróbowałam stworzyć w mojej wersji z biszkoptem japońskim. Rolada wyszła pyszna i pięknie się prezentująca.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117995
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8370
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2084
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1527
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117995
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8370
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2084
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1527
Składniki
ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.Przesiać tam mąkę z proszkiem,mlekiem w proszku i mieszać dolewając mleko w płynie. Następnie dodać olej i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta żółtkowego i delikatnie wmieszać łopatką.Lecz trochę bezy(z 3 duże łyżki) zostawić do ciasta kakaowego
Połowę ciasta wylać na blaszkę z piekarnika 34x38, wyłożoną papierem do pieczenia.Szpatułką wyrównać.
Do drugiej połowy ciasta, przesiać kakao, dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Wylać równomiernie na jasne ciasto.Dobrze jest zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.(ja lałam bezpośrednio do blaszki cienkimi pasami). Ciasto wyrównać szpatułką. Zamiast kakao, można zafarbować barwnikiem jadalnym.
Trzonkiem noża poprzeciągać ciasto "w górę w dół",w odstępach ok.0,5-1 cm.Rozpocząć od krótszego boku, zakończyć na boku dłuższym. WAŻNE tym bokiem będziemy zwijać roladę.
Piec ok. 25 min. w 170 *C. Uważać żeby nie przesuszyć. Po upieczeniu obrócić na ściereczkę, zdjąć papier.
Biszkopt zwinąć, tym dłuższym bokiem i pozostawić w ściereczce do wystygnięcia.
Ostrożnie roladę odwijać i posmarować miękką nutellą. Można powidłami śliwkowymi.
Z powrotem roladę zwinąć.
polewa-Czekolady roztopić w śmietance, nad parą.Ostudzić do letniego i posmarować roladę.
Na górze można zrobić rozetki z bitej śmietany. (mnie został krem z tortu, to go tutaj wykorzystałam).
Roladę schłodzić i kroić, ostrym nożem.