Rolada śmietankowa to świetna propozycja deseru na lato – jest słodka, lekka i kremowa. To ciasto, które sprawdzi się zarówno na co dzień, do niedzielnej kawy, jak i od święta.
Rolada śmietankowa
Składniki
Ciasto
- 4 duże jajka
- 1 żółtko
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g masła klarowanego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
- masło do wysmarowania blachy
Krem
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
- 250 ml schłodzonej śmietany 36%
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki
Ciasto
- 4 duże jajka
- 1 żółtko
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g masła klarowanego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
- masło do wysmarowania blachy
Krem
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
- 250 ml schłodzonej śmietany 36%
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. W misce ubij jajka i żółtko ze szczyptą soli. Dodaj cukier, cały czas ubijając, do uzyskania błyszczącej i sztywnej piany. Wsypuj porcjami przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką.
Masło klarowane wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Delikatnie je podgrzej do temperatury pokojowej. Wlej do niego ok. jedną szklankę ciasta biszkoptowego i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Przelej mieszankę z powrotem i krótko wmieszaj.
Blachę od piekarnika posmaruj masłem i przyklej do niej papier do pieczenia. Wylej na nią ciasto i równomiernie rozprowadź.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza i piecz biszkopt przez 10-15 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź przez minutę.
Przykryj biszkopt ręcznikiem kuchennym i odwróć blachę, przewracając ciasto na drugą stronę. Zwiń je w roladę z ręcznikiem i połóż na łączeniu. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie. Śmietankę wlej do miski. Jedną łyżkę przelej do żelatyny, by ją lekko ochłodzić. Pozostałą ubij na sztywno za pomocą wysokich obrotów miksera. Dodaj żelatynę i krótko wmieszaj ją do kremu.
Ostudzony biszkopt rozwiń i nałóż do niego cienką warstwę kremu, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z dłuższej strony. Zwiń ciasto i usuń ręcznik. Możesz ponownie je owinąć w ręcznik lub folię, by zachowało kształt w czasie chłodzenia w lodówce przez następne kilka godzin.
Końce rolady śmietankowej odetnij, by wyglądała schludnie. Podaj ciasto posypane cukrem pudrem i z ulubionymi owocami sezonowymi.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
- Azjatycka
- Indyjska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
Odsłon: 211

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 34092

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 502

Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Bez cukru
- Owoce
- Banany
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 2932
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
- Azjatycka
- Indyjska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
Odsłon: 211

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 34092

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 502

Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Bez cukru
- Owoce
- Banany
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 2932



Składniki
- 4 duże jajka
- 1 żółtko
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 50 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g masła klarowanego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
- masło do wysmarowania blachy
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
- 250 ml schłodzonej śmietany 36%
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotuj ciasto. W misce ubij jajka i żółtko ze szczyptą soli. Dodaj cukier, cały czas ubijając, do uzyskania błyszczącej i sztywnej piany. Wsypuj porcjami przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką.
Masło klarowane wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Delikatnie je podgrzej do temperatury pokojowej. Wlej do niego ok. jedną szklankę ciasta biszkoptowego i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Przelej mieszankę z powrotem i krótko wmieszaj.
Blachę od piekarnika posmaruj masłem i przyklej do niej papier do pieczenia. Wylej na nią ciasto i równomiernie rozprowadź.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza i piecz biszkopt przez 10-15 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź przez minutę.
Przykryj biszkopt ręcznikiem kuchennym i odwróć blachę, przewracając ciasto na drugą stronę. Zwiń je w roladę z ręcznikiem i połóż na łączeniu. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie. Śmietankę wlej do miski. Jedną łyżkę przelej do żelatyny, by ją lekko ochłodzić. Pozostałą ubij na sztywno za pomocą wysokich obrotów miksera. Dodaj żelatynę i krótko wmieszaj ją do kremu.
Ostudzony biszkopt rozwiń i nałóż do niego cienką warstwę kremu, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z dłuższej strony. Zwiń ciasto i usuń ręcznik. Możesz ponownie je owinąć w ręcznik lub folię, by zachowało kształt w czasie chłodzenia w lodówce przez następne kilka godzin.
Końce rolady śmietankowej odetnij, by wyglądała schludnie. Podaj ciasto posypane cukrem pudrem i z ulubionymi owocami sezonowymi.
Pyszotka:)