Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i pyszna rolada w czerwone kropki z truskawkami i truskawkową galaretką w kremie śmietankowym.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10275
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10275
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Składniki
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Odkładamy dwie łyżki ciasta i mieszamy z odrobiną czerwonego barwnika, przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej dziurki lub do woreczka w którym odcinamy róg. Zabarwionym ciastem na blaszce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia robimy kropki. Wkładamy do piekarnika na 2 minuty w 180 stopniach. Po tym czasie na podpieczone kropki wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia, odwracamy ponownie i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku (kropki muszą być od spodu). Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie całość miksujemy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i wylewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki. Następnie delikatnie wyciągamy z naczynia i kroimy na paski grubości ok. 1 cm.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy wzdłuż na przemian paski z galaretki i pokrojonych na ćwiartki truskawek i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)