Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto tradycyjny przepis na Roladę z Dyni z serkiem Mascarpone która umili nam te mroźne, jesienne wieczory. To szybki i prosty przepis na Dyniową roladę który będzie wymagał od nas jednak odrobinę zręczności. Ciasto po upieczeniu trzeba będzie najpierw zrolować ze szmatką aby nie popękało nam później podczas rolowania z kremem. Do masy na ciasto dyniowe używamy purée z dyni, pokazywałem to już jak robić w jednym z filmów ale dla przypomnienia: wystarczy pokroić w grubą kostkę dynię i piec w piekarniku z odrobiną soli i oliwy z oliwek przez 20 min w temp. 170 stopni a po wystygnięciu zmiksować. Mascarpone można zamienić na serek Philadelphia i nie zrobi to większej różnicy.
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 90
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 188
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 130
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 197
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 90
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 188
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 130
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 197
Składniki
Cały przepis przedstawiam na filmie poniżej z mojego kanału na Youtube - Gotuj z klasą, do którego odwiedzin serdecznie zachęcam:) Ciasto na Roladę: - 96 g mąki przennej - 170 g purée z Dyni - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki zmielonych goździków - 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru - 1/4 łyżeczki soli - 3 jajka - 200 g cukru Nie ma nic prostszego jak połączyć te wszystkie składniki w jednej misce i wymieszać na gładką masę. Pamiętajmy żeby przesiać mąkę. Puree z dyni - tłumaczyłem już w jednym przepisie jak to robić ale przypomnę jeszcze raz - Dynie (najlepiej Hokkaido) pokroić na grubsze kawałki razem ze skórka i piec w piekarniku skropione oliwą z oliwek i szczyptą soli przez 15 min w temp 170 stopni. Następnie po wystudzeniu po prostu zmiksować:) Masę na ciasto wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia cienką warstwą i pieczemy 12 min w temp 180 stopni. Po wyciągnięciu i ostudzeniu, przekładamy ciasto do rolady na bawełnianą szmatkę i rolujemy (pokazuje na filmie jak) aby przy nakładaniu kremu nie popękało. Masa Mascarpone : - 230 g serka mascarpone - 60 g cukru pudru - sok z połówki cytryny - starta skórka z pomarańczy i cytryny Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy trzepaczką na zbitą masę. Ciasto do rolady rozwijamy na foli spożywczej i usuwamy ściereczkę. Smarujemy kremem mascarpone i rolujemy owijając folią (pokazuje na filmie) po schłodzeniu możemy porcjować i zajadać się do syta:) Zapraszam na mój kanał kulinarny na Youtube - Gotuj z klasą :)