Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 514

Dodano:

Odsłon: 2710

Pyszna i szybka rolada biszkoptowa z jabłkami sprawdzi się idealnie do kawy i herbaty.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie: cukier puder i cynamon
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półksiężyce. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i oprószamy cynamonem.

    Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki jabłek obok siebie w małych odstępach.

  2. Z podanych składników na ciasto robimy biszkopt: białka oddzielamy ood żółtek i ucieramy je z cukrem na pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka i kiedy wszystkie zostały wmieszane w masę, wyłączamy mikser. Partiami przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy z jajkami.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

    Puszystą masę biszkoptową wylewamy na blachę z jabłkami i rozsmarowujemy równo tak, aby pokryć każdy kawałek jabłka. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia przez około 15-20 minut.

  3. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zsuwamy wraz z papierem na blat. Obok rozkładamy czystą lnianą ściereczkę i na niej rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia (odrobinę większy od ciasta). Kiedy biszkopt lekko przestygnie przekładamy go na ściereczkę i papier wierzchem do dołu i odklejamy papier na którym się piekł (tak aby jabłka były na górze).

  4. Delikatnie, wzdłuż dłuższej krawędzi zwijamy ciasto, pomagając sobie ściereczką. Ciasto podczas zwijania powinno być jeszcze lekko ciepłe, co ułatwi pracę. Uważamy tylko, aby rolada nie popękała. Gotową roladę zawijamy dość ciasno w ściereczkę i papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 stycznia Pyszna rolada, a ten zapach jabłek z cynamonem bezcenny :D
Dodam tylko, że z cappuccino też super smakuje ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 27 stycznia Ciacha z jabłkami <3 kocham <3 Pysznie wygląda <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń