Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i szybka rolada biszkoptowa z jabłkami sprawdzi się idealnie do kawy i herbaty.
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 153
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2410
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 6953
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 145
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 153
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2410
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 6953
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 145
Składniki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półksiężyce. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i oprószamy cynamonem. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki jabłek obok siebie w małych odstępach.
Z podanych składników na ciasto robimy biszkopt: białka oddzielamy ood żółtek i ucieramy je z cukrem na pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka i kiedy wszystkie zostały wmieszane w masę, wyłączamy mikser. Partiami przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy z jajkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Puszystą masę biszkoptową wylewamy na blachę z jabłkami i rozsmarowujemy równo tak, aby pokryć każdy kawałek jabłka. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia przez około 15-20 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zsuwamy wraz z papierem na blat. Obok rozkładamy czystą lnianą ściereczkę i na niej rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia (odrobinę większy od ciasta). Kiedy biszkopt lekko przestygnie przekładamy go na ściereczkę i papier wierzchem do dołu i odklejamy papier na którym się piekł (tak aby jabłka były na górze).
Delikatnie, wzdłuż dłuższej krawędzi zwijamy ciasto, pomagając sobie ściereczką. Ciasto podczas zwijania powinno być jeszcze lekko ciepłe, co ułatwi pracę. Uważamy tylko, aby rolada nie popękała. Gotową roladę zawijamy dość ciasno w ściereczkę i papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem.