Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z jabłkami i bitą śmietaną.

Rolada z jabłkami i bitą śmietaną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9077

Dodano:

Odsłon: 8763

Pyszna roladka, z tym co lubimy najbardziej :)

Składniki

  • biszkopt : 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bita śmietana: 250 ml śmietanki tortowej 36 %
  • galaretka truskawkowa
  • masa jabłkowa: 5 średnich jabłek
  • galaretka truskawkowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada z jabłkami i bitą śmietaną.

Przygotowanie

  1. Robimy biszkopt ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
    Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką.
    Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. odstawiamy do wystygnięcia.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, smażymy w garnku podlewając 3 łyżki wody. Jak są już usmażone wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy by wystygły, ja takie lekko wystudzone wstawiłam do lodówki by szybciej wystygły.
    Jak galaretka jest chłodna ale płynna, ubijamy śmietankę na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy galaretkę i nadal chwilkę ubijamy.
    Masę wykładamy na rozwiniętą roladę i zostawiamy by zastygła.
    Gdy jabłka są chłodne wykładamy je na bitą śmietanę i delikatnie zwijamy roladę.
    Wkładamy do lodówki by dobrze zastygła masa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń