Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z jabłkiem

Rolada z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2388

Dodano:

Odsłon: 4969

Dziś publikuję przepis na zawijaną roladę z jabłkiem. Nie jest zbyt słodka dlatego od razu podbiła nasze serca. Polecam każdemu, kto chce w szybki i prosty sposób przygotować smaczny deser.

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa
  • 5 dużych kwaśnych jabłek
  • 2 dowolne galaretki (ja dałam truskawkową)
  • 1 szklanka wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
    Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170oC. Natychmiast po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę i zwijamy. Odkładamy w takiej formie do wystygnięcia.

  2. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy w garnku przez ok 5 minut, a następnie dodajemy jeszcze ciepłą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Ostawiamy i czekamy, aż masa jabłkowa zacznie tężeć.

  3. Wystudzoną roladę rozwijamy ze ściereczki. Rozprowadzić równomiernie nadzienie jabłkowe i ponownie zwinąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu roladę oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń