Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rolada z bitą śmietaną, serkiem i poziomkami
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25855
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2970
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1381
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25855
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2970
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1381
Składniki
ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką.
Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę; zawijamy i pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
śmietanę ubijamy, dodajemy do smaku wedle uznania cukier puder i na samym końcu serek.
przestygnięty biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy kremem , posypujemy poziomkami i zwijamy w roladę. Owijamy papierem i wstawiamy do lodówki,