Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rolada z bitą śmietaną, serkiem i poziomkami
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117933
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3099
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2051
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1509
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117933
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3099
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2051
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1509
Składniki
ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką.
Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę; zawijamy i pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
śmietanę ubijamy, dodajemy do smaku wedle uznania cukier puder i na samym końcu serek.
przestygnięty biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy kremem , posypujemy poziomkami i zwijamy w roladę. Owijamy papierem i wstawiamy do lodówki,