Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rolada z bitą śmietaną, serkiem i poziomkami
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką.
Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę; zawijamy i pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
śmietanę ubijamy, dodajemy do smaku wedle uznania cukier puder i na samym końcu serek.
przestygnięty biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy kremem , posypujemy poziomkami i zwijamy w roladę. Owijamy papierem i wstawiamy do lodówki,